Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hullámokon

2015.03.28
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaink!
 
Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket, Benneteket Vecsei László Ezékiel Hullámokon c. kiállításának megnyitóján.
 
Úgy gondolom, Lacit a jelenlévőknek nem igazán kell bemutatnom.
Az embert, aki a festészetnek szenteli az életét, és 1987-től főfoglalkozású festőként, képzőművészként dolgozik nap mint nap otthonában, Újrónafőn.
A művészt, aki bátran vállalja a mai világban azt a nem könnyű feladatot, hogy főfoglalkozású művészként azt csinálja, amit szeret. (Persze számos kompromisszum árán, de nem adja fel meggyőződését és álmait.)
A képzőművészt, aki Konstruktív érzésein keresztül bemutatta, milyenek is a redukált elemek. Elvitt minket az OSB világába, Illúziókon át, majd a Lélekhajók misztikus földöntúli szimbólumait mutatta meg nekünk ezen intézmény és a Flesch Központ kiállítótermeiben is.
Az alkotót, aki mindig a sajátos konstruktív világképén keresztül mutatja be újabbnál újabb művészi ciklusait.
Aki azt mondja:
„A festészetemen belül, mint egy gyermek, én is feszegetem a határaimat, és minél tovább nyújtogatom, annál jobban érzem, hogy tágítható. Mámorító jó érzéssel tölt el az a gondolat: valójában nincsenek is határok! Ha csak mi magunk nem állítunk különböző gátakat, kordonokat magunk köré, akár hétköznapi restségből vagy éppen gyávaságból.”
 
A Hullámokon c. mostani kiállítása is egy új ciklus kezdete, igen, kezdete, mivel a mai kiállítás csak egy stáció valami nagyobb, grandiózusabb, egyénibb új ciklus kialakulásában.
A kényszer szülte, de szerintem már nem bánja az alkotó, hogy a papírhoz nyúlt. A papír hosszú ideje életünk megkerülhetetlen része. Gyönyörű, sokoldalú, finom, de csak kreatív emberek kezében válik valódi csodává! A legtöbb művész, aki a papír alapanyagában látja alkotásainak legjobb megtestesülését, előbb-utóbb egyedi, rá jellemző, speciális és felismerhető irányt vesz.
Azonban még mielőtt elmerülnénk a Vecsei Laci által szikével megformált hullámkarton művészetének mély filozófiai hullámaiban, jegyezzük meg: a „hullámokon” játékos elnevezés mögött felsejlik egy mögöttes jelentéstartalom. Az életünk is hullámok és hullámvölgyek sokaságából áll. A pillanatnyi lelkiállapotunkat tükrözi, hogy a hullámon vagy lent a hullámvölgyben vagyunk.
Véleményem szerint az alkotó az új alapanyag, a hullámkarton segítségével próbálja meglovagolni a hullámvölgyből feltörekvő hullámhegyet, mely, mint már említettem, akár egy új korszak, ciklus kezdete is lehet.
A ma felsorakoztatott és bemutatandó művek véleményem szerint egy átmenet egy szebb és termékenyebb jövő felé.
Ha magát az új stílust és formavilágot vizsgáljuk, jól érzékelhető a művésznél megszokott több dimenziójú gondolkodás. Felismerhetjük az alapvető, a mindenek alapját tartó konstruktív dimenziót, a filozófiai és egyben kritikus dimenziót, melyet játékos formában a térbeli dimenziókkal ötvözve jelenít meg. A térbeliség nagyon hangsúlyos a hullámkarton adta lehetőségek miatt. Kollázsaiban néha az ábrázolás kétsíkú, de az alapanyag mélysége miatt mégis háromdimenziójúnak tűnik.
Ezeket az idézőjelben térbeli, és szinte műszaki pontossággal tervezett műalkotásokat saját, szubjektív szemszögemből nézve három nagyobb csoportra oszthatjuk, melyek természetesen - mint az életben bármi más is - valamilyen módon mégis összefüggnek, fedik egymást: a filozofikus, a kritikus és a humoros/játékos aspektus.
A legnagyobb csoport nézőpontom szerint a filozofikus.
Első alkotása a Lélekhajó dokkolása, mely utal a már ismert, régebbi Vecsei-ciklusra. Lélekhajó dokkol a pontosan megtervezett és pontosan illeszkedő dokkoló egységbe „Megérkezett”. Egyben utalva arra is, valami más, valami új következik. Hasonló gondolatmenet érezhető az Ami összetartozik-összetartozna párosban. Azonban itt már a filozofikus játékosság vezetőelvén egy csavart csinál az alkotó, hogy összetartozik és összetartozna, ha nem lenne ott az a pici, átkozott ék, ami mindet megakadályoz. Akár a mi kis földi életünkben számtalanszor.
Igen, mint a mi életünkben is, az elmúlás, az önfeláldozás, a gondoskodás. A család c. alkotása is talán azt próbálja feszegeti, hogy az áldozathozatal mennyire fontos az ember vagy egy család életében.
E témakör szempontjából kihagyhatatlan a két legnagyobb s nemcsak méretében összetartozó alkotás: az Íme az ember és a Feltámadás c. alkotáspáros.
Az Íme az ember c. alkotást nézve Madách Ember tragédiájának sorait hallottam vissza, ha lehet, egy kis képzavarral élve:
 
„Miért is kezdtem emberrel nagyot,
Ki sárból, napsugárból összegyúrva
Tudásra törpe, és vakságra nagy.”
 
vagy éppen:
 
„Szabadon bűn és erény közt
Választhatni, mily nagy eszme,
S tudni mégis, hogy felettünk
Pajzsul áll Isten kegyelme.
Tégy bátran hát...”

A páros másik darabja, a Feltámadás c. alkotás adja meg a választ az előző képpel kapcsolatban felmerülő kérdéseinkre, s a válasz: Isten vagy a felettes lény felemelő jelenléte és mivolta.
A következő csoport a kritikus aspektus, mely szoros átfedésben jelenik meg az előbb említett filozófiai aspektussal. A Celebek és a Díszes társaság a mai felületes média és bulvár világot nézi kritikus szemmel; míg a Dualitás vagy az Íme az ember című alkotás az átpolitizált, körforgó világunkról mutat képet.
Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a humor és a játékosság nézőpontját. Mint például a Veszélyes üzem c. alkotás, ami visszavisz minket a bájos és most már humorosnak tűnő, rendszerváltás előtti időkbe.
A játékosság szinte minden képen megjelenik az alkotó szikéje pontos vágásainak köszönhetően.
Az alkotások térben kinyílnak, hagyják, hogy a térbeli alakzatokon a fény szabadon játsszon.
 
Tisztelt Hölgyem és Uraim, véleményem szerint a filozofikusság, a kritikusság és a játékosság szentháromsága határozza meg a Vecsei Laci barátunk új művészi ciklusához vezető utat.
Ennek első állomása a mai kiállítás. Jegyezzék meg a ma kiállított képeket, érzéseket, benyomásokat, hogy a későbbiekben megértsék és felismerjék azt a művészi folyamatot, ahová az alkotó reményeim szerint már eljutott.

 

Egy új ciklushoz, egy újabb kiállításhoz.
 

A mappában található képek előnézete Vegyestechnika (kollázs)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.