Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vegyestechnika

2013.09.04
 
Kreatív képek
 

Kreatív képek

 

Az utóbbi évtizedben szinte kizárólag csak farostlemezt használtam fel festőalapként, mert számottevően olcsóbb és egyszerűbb, mint a festővászon és annak előkészítése. A lemezek rusztikus oldalát két rétegben felhordott fehér olajfestékkel vontam be, majd harmadik rétegként különböző színű alapozással láttam el. E háromrétegű alapozás után is megmarad a rücskös felület, melyre igazán nagy öröm a festés.

Mostanra kifogytam ezekből a festőalapokból, ezért felkerestem a farostlemez helyi forgalmazóit, hogy megszemléljem a lemezek minőségi kínálatát. Bánatomra a gyártók nagyon silány munkáival kellett szembesülnöm. A rácsozott préselések rosszul sikerültek, hol nagyobb kiterjedésű kidudorodások, hol mélyedések tarkították a méretes táblák felületét.

Elmondták a forgalmazók, mostanában külföldi gyártóktól kapják ezt a gyenge minőségű terméket. A magyar beszállítók lemezei, pedig újabban mindkét oldalon sima felülettel rendelkeznek. Mit tehet ilyen esetben a gazdasági válságunk alatt is alkotni akaró művész, ha ráadásként festő? Erőszakoskodik, követel vagy kivárja a pillanatot, amikor adódik egy olcsóbb, de jó lehetőség. Az utóbbit választottam…

Nemrég jutottam hozzá a képeim megvédésére papír alapú hullámkartonokhoz, amik egykettőre beindították a fantáziámat. Annál is inkább, mert már láttam egy jó barátomnál erre példát, így magam is hozzáláttam az anyag ízleléséhez, felfedezéséhez. Eleinte a nyár előtt megmaradt kevéske művész olajfestékemet használtam fel a lemezek színalapozására, de ezen drága festékeket hamarosan felcseréltem a szülőföldemről ajándékba kapott textilfestékekre. Nagy örömömre kiderült, hogy gyorsabban szárad, már egy réteg felhordásával is telítettebb színt eredményez, mint az olajfesték, és ráadásként vízzel hígítható!

A kihagyhatatlan ecsetelésen kívül alkoholos filccel emelem ki a fontos részeket, szikével vágom ki azokat a motívumokat, amik a papírhullámokat különböző térelemként láttatni kívánják valamint kétoldalú ragasztó segítségével tudom rögzíteni a síkból kiemelkedő alakzatokat. Úgy érzem ismét új távlatokat nyitottam meg művészetem kiteljesedésére.

A „Lélekhajó miniatúrák” c. vonulatomnál fellelhető dekorativitás folytatódik e kreatív képekben. Így lesz ismét igaz az a megállapításom, ami érvényes az összes felvonultatott ciklusomra, hogy „minden mindennel összefügg és összeér”! 

 
 

A mappában található képek előnézete Vegyestechnika (kollázs)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.