Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szemtévesztő szemfényvesztők

2016.11.29

 Gyermekkorom nagy élményei közé tartozott Rodolfo mester bűvészetének morzsáit felcsipegetni. 

Sok kis trükköt tanultam meg a tv műsora nyomán, amit a szűk környezetem, és nővéreim baráti körének szórakoztatására használtam fel. Szemtévesztő szemfényvesztő kollázsaim létrehívásában a hajdani nagymester volt az első motiválóm.

Talán 10 éve annak, hogy megismertem M.C. Escher munkásságát is, azóta érlelődött bennem a gondolat, hogy festőművészként miként tudnám konstruktív folyamatomba integrálni a szintén megtévesztésen alapuló nagy vizuális élményt nyújtó törekvéseit, illetve saját kútfőből nyert újabb bűvészmutatványokat felmutatni.  
A sors úgy terelgetett, elfogyott minden festőalapom. Nagy szerencsémre, támogatásból hullámkartonokhoz jutottam. Így az elmúlt években kollázsok készítésébe fogtam, amiket a Fehér Ló Közösségi Házban (Mosonmagyaróvár) 2015-ben Hullámokon címmel kiállítás keretében be is mutattam.

A kiállítás képeivel párhuzamosan már készültek a legújabb ciklusom elemei.

Ebben az új folyamatban a hullámkartonok felületére különböző, a levegőben lebegtetett súlyos térelemeket szerkesztek, ahol a párhuzamosság megtartása lett a jellemző. Éppen ez az axonometria adja a lehetőséget arra az illúziókeltésre, amit csak kevesen fedeznek fel képeimen. Ezek a térelemek a harmadik dimenzió illúzióját nyújtják, amik esetlegesen valóságos 3D elemekbe folytatódnak.  Az útvonalukat követve derül csak ki, hogy valójában, legyárthatatlan mértani összefüggéseket rejtenek. Olajfestékkel készülnek a hátterek, és a felületek egy része is. A karton alapszíne marad a főszereplő. Kiemelő kontúrvonalakat húzok, olykor pontokkal jelzem a szerkesztés műveleteit. Körülhatároló metszésekkel, a papírfelületek lenyúzásával előkerülő hullámok további mélységérzetet, esztétikai élményt, és egységet hozó színhatást eredményeznek. Színes, tónusos, olykor neon színekkel öntapadó anyagokat ragasztok fel a kiszerkesztett elemek oldalaira, alakjuk követi a felületek irányultságát. Így a szemtévesztést automatikusan követi a szemfényvesztés érzete. Mindennek a káprázatnak alapja az elterelés, a megtévesztés.
Célom az esztétikai, optikai élmények nyújtása mellett a néző figyelmének fokozása, és mint gyermekkoromban, a szórakoztatás!
Kérem, nagyon figyeljenek, mert csalok, hisz nálam minden csak illúzió!

Méretükben tekintélyesek, 110 x 160 centiméterükkel, stílusosan hullámkartonból készültek az installációs kereteik is. 

Megtekintésükhöz jó kedvet, és jó idegzetet kívánok! J

 

A mappában található képek előnézete Szemtévesztő szemfényvesztők

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.